static-aside-menu-toggler
gkSearch

A 2021. évi közmeghallgatáson a civilek képviselői is részt vettek és kérdéseket nyújtottak be a város működésével kapcsolatban. Tapasztalataikat egy cikkben foglalták össze, amit megküldtek részünkre, és amit mi változtatás nélkül teljes terjedelemben közlünk.

Minden önkormányzat törvényi kötelessége, hogy évente közmeghallgatást tartson, ahol az állampolgárok közérdekre számot tartó problémáikkal közvetlenül fordulhatnak a városvezetéshez.

Déri Tibor polgármester és a baloldali városvezetés azonban Újpesten ezt olyan módon valósította meg az idén, hogy még saját frakciótársuk, Szabó Balázs szerint is bolhacirkuszt csináltak a fontos eseményből.

A meghirdetett csütörtök 14 órai időpont eleve azt üzeni az újpestieknek, hogy Déri Tibor azt szeretné, hogy minél kevesebben vegyenek részt az ülésen, hiszen a korai időponttal lényegében kizárja onnan az aktív dolgozó embereket.

A beérkezett 130 kérdés talán intő jel lehetett volna a baloldal számára, hogy komoly problémák és súlyos kérdések merülnek fel az itt élőkben, az önkormányzat munkájával kapcsolatban. De ehelyett az ott ülők számára úgy tűnt, a baloldal az ülést inkább valamiféle politikai show műsornak tekinthették, amelynek a valódi célja a jelen lévő érdeklődők kifárasztása és a jelzett problémák  eltussolása volt.

A szekunder szégyenérzet fogott el, amikor Déri Tibor polgármester az első kérdéscsoport megválaszolásába kezdett.

A válasznak szánt sokszor semmitmondó mondatokat a polgármester úr úgy olvasta fel, hogy az önálló gondolatnak még csak a csíráit sem lehetett abban felfedezni. Hallhatóan még arra sem vette a fáradtságot, hogy előtte elolvassa, és hangsúlyozva a magyar nyelv szabályainak megfelelően, tagoltan tárja a mások által megfogalmazott gondolatokat a jelenlévők felé. Monoton, álmosító, szinte már szánalmas előadás volt. És akkor még a tartalomról nem beszéltünk.

Többen tettek fel kérdést a Székésdűlői földutak szilárd burkolattal való megépítésnek ügyében.

Mint ismeretes, érvényes, megnyert pályázat biztosította a fedezetet a projekt magvalósítására, de a megnyert forrás az önkormányzat késlekedése és dilettantizmusa miatt elveszett, az új pályázaton pedig már nem is indult a baloldal vezette önkormányzat. A polgármester úr azt olvasta fel erre a kérdésre, hogy rossz volt az előkészítés és a fő felelős Dunakeszi polgármestere, mert nem vette meg a Swietelsky telkét. Az persze nem derült ki, hogy mennyiben van ennek bármi köze is az útépítéshez, de az igen, hogy más a felelős.

Rákérdeztünk, hogy a Karácsony Gergely vezette fővárosi önkormányzat Városháza eladás ügyén felbuzdulva tervezi–e a Déri Tibor vezette önkormányzat az Újpesti Városháza eladását. Ezzel a kérdésünkkel meglehetősen nagy zavart okoztunk, ugyanis jogászok által megírt igen zavaros magyarázatot kaptunk. Kifejtették az önkormányzati vagyon összetételét, az értékesíthető és immobil eszközök listáját, és hogy a városháza ugyan az értékesíthető vagyonhoz tartozik, de olyan rendesek voltak, hogy átsorolták az értékesítési tilalom alá tartozókhoz.

Kérdésünk ez ügyben, hogy mikor és miért? És mi köze van ennek az írásban elküldött kérdésünkhöz?

Anélkül, hogy szaporítanám a szót, pár mondatban még leírom a többi felmerült kérdéseket, és amit az alpolgármesterek válaszoltak meg, ki-ki a kijelölt szakterülete szerint.

Számunkra a legbriliánsabb, legsemmitmondóbb, válaszokat Trippon Norbert alpolgármester úrtól kaptuk, aki mintegy negyed órás ornitológia előadást tartott az Újpesten fellelhető madarakról, azok szokásairól, valamint a vadvirágos réten repkedő pillangókról és rovarokról, és arról az egy újpesti polgárról, aki erről szelfit készített és beküldött a hivatalba.

Nézzünk néhány kérdést a teljesség igénye nélkül és az arra adott válaszokat.

  • Újpest lakosai megtudhatták, hogy bár az önkormányzat közel 10 milliárd forintos tartalékon ül, de nincs forrás az évente néhány tízmillió forintba kerülő fiatal házasok lakáshoz jutási támogatására.
  • Nem sikerült érdemi válasz adni arra a kérdésre, hogy a kampányban megígért 250 bérlakásból, mennyit szándékozik az önkormányzat ténylegesen megépíteni.
  • A városvezetés szerint Újpest tiszta és rendezett, de ahol nem, ott a lakosság a felelős a koszért. Újabb méhlegelőket kívánnak létesíteni, és a poloskainvázióval kapcsolatban Trippon Norbert alpolgármester előadást tartott a poloska fajokról, és arra kérte a lakosságot nézzen utána a neten, hogy a nála található fajtával szemben hogy kell védekezni.
  • Az okos tantermek kiépítése szerintük túl drága, ezért azt nem akarják folytatni.
  • Déri Tibor megszavazta a Baross utcai idősotthon önállóságának megszüntetését, szerinte azért, mert ezzel mindenki jól jár. De hogy az ott dolgozók véleményével teljesen szembefordulva, miért jár jól ezzel bárki is, azt elfelejtette elmondani.
  • Szerintük idén megtörtént a nyugdíjasok támogatása, mégpedig rászorultsági alapon, de azt nem voltak hajlandóak elmondani, hogy a 24 000 újpesti nyugdíjasból hány fő, és milyen alapon volt jogosult erre.
  • Szerintük Újpesten sajtószabadság van, hiszen Nagy István Fidesz frakcióvezető az elmúlt két évben legalább 5 alkalommal publikálhatott az újpesti sajtóban.
  • Tudjuk, hogy az Újpesti uszoda telkének eladását Déri Tibor polgármester megszavazta a fővárosi közgyűlésben, de ezt ő úgy tüntette fel, hogy az eladás megszavazásával halált megvető bátorsággal megakadályozta annak eladását.
  • Mivel a fizetős parkolás népszerűtlen egyelőre nem kívánják bevezetni.
  • A főváros csökkentette a kihelyezett kukák számát az ismert okok miatt. Az ismert okokra nem derült fény.
  • Választási ígéret volt, hogy az önkormányzat saját működtetésű kórházat fog létrehozni Újpesten. A polgármester mostani álláspontja szerint ők állami kórházat képzeltek el Újpesten, amit a csúnya kormány nem támogat.
  • Újpesti egyenruhások évente kétszeri jutalmazása: átdolgozták a korábbi programot, így egy fő rendőr és egy fő tűzoltó 100.000 Ft/fő egyszeri juttatást kap. Megkérdeztük, hogy az előző juttatás összege mennyi volt, de azt elfelejtették elmondani.

Ha tanulságot próbálnánk levonni ebből az elnémítási eseményből, az az lenne, hogy akik kellő türelemmel végigülték az eseményt, szembesülhettek a baloldali városvezetés igazi arcával. A megválaszolatlan kérdésekkel, a vérlázító pökhendi időhúzással, a semmitmondással és a valódi kérdések előli meneküléssel.

Lehet, hogy Déri Tibor úgy gondolja, Újpest vezetése csupán politikai küzdelem és aki nem ért egyet vele, vagy elégedetlen, esetleg kérdéseket tesz fel, az politikai ellenfél, de lehet, hogy egy kicsit is de ki kellene lépnie a beosztottak hadával védett irodájából, és végre találkoznia a valósággal. Mert ha nem teszi, előbb utóbb a valóság fog bekopogni hozzá…

Kifárasztásos közelnémítás https://www.ujpestifidesz.hu/images/content_img/2021/12/deri1215_w.jpg Super User